-Det första man ska komma ihåg är det är otroligt individuellt hur kroppen reagerar och tar upp näring, vi kan alltså inte säga att alla bör äta på ett speciellt sätt t ex enligt tallriksmodellen eller någon annan av alla dieter som finns där ute idag.
-Däremot är otrolig viktigt att vi äter ALLA näringsämnen och varierat. Det är mer mängden av de olika näringsämnena som vi kan anpassa individuellt efter gener/livsstil och ålder. T ex så tål vissa kolhydrater väldigt bra och kan äta mycket av det utan att märka blodsocker höjning, medan andra får känning av blodsockerhöjningen (sötsug) väldigt snabbt och bör då äta lite mindre kolhydrater och speciellt långsamma kolhydrater- dvs kostfibrer såsom t ex rotfrukter och fullkorns produkter.
–När du äter är viktigare än vi tror då kroppen måste kunna kan ta upp näringsämnena på ett bra sätt för att vi ska ta del av den viktiga näringen ut i våra celler, viktigare än vad vi äter faktiskt…. T ex är det viktigt att äta mycket under vår vakna tid-det ger kroppen rätt signaler för dygnsrytmen- vi sätter igång ämnesomsättningen och systemet med en god och näringsrik frukost som signalerar att nu är det ”vaken tid”, sen bör man äta sitt största mål mat vid lunch för att sen äta en lättare middag gärna redan runt 17 tiden för att sen inte äta så mycket alls på kvällen (om du inte kört ett träningspass såklart) detta för att kroppen ta hand om all näring under dagen för att sen under natten verkligen kunna fokusera på att reparera kroppens celler och inte behöva ta hand om mat/näring då.
–Hur du äter är också viktigare än vi tror- man bör äta sakta och fridfullt, gärna utan yttre stimuli. Idag går folk omkring och äter ibland eller känner inre stress samtidigt. Tugga sakta, känn in smaken i munnen och va närvarande. Även detta för att kroppen ska kunna ta upp näringsämnena på ett bra sätt. Tips här kan vara att sitta ner och ta några djupa andetag innan du börjar äta så du hinner varva ner lite innan, annars kan man även duka fint som gör måltiden mysigare och lugnare. Förr i tiden bad man bordsbön innan maten då man kände lugn och gemenskap innan man började äta-idag slänger vi i oss snabbmat allt oftare-här finns det forskning på att inte bara att det är högt kaloriintag utan näring utan även att vår hjärna inte hinner registrera mättnadskänsla då snabbmat går otroligt snabbt att äta.
-Undvik processad mat- det är så högt kaloriintag i detta och utan näring. Processad mat är ofta mycket kemiskt framställda ämnen i såsom olika E-ämnen, socker, emulgeringsmedel, konserveringsmedel osv… Idag består tyvärr många livsmedel i affären av massvis med konstiga tillsats, t ex så är glass idag är inte längre gjord av ägg och grädde som det finns näring i, utan idag finns det också en gäng tillsatser i den såsom: sirap, socker, E-ämnen, emulgeringsmedel, konserveringsmedel osv…
-Undvik läsk/sötade drycker och energiläsk-dessa höjer blodsockret snabbast och får vårt insulin i obalans som kan leda till problem/inflammation i bukspottkörteln som producerar insulin så fort vi får in glukos i blodet. Detta kan leda till allvarliga sjukdomar såsom diabetes och cancer.
-Lägg fokus på det du bör äta istället för att skapa förbud, vilka frukter och grönsaker tycker du om? Kan du laga mat från grunden istället för att köpa processad mat?
-Köp nyckelhålsmärkta produkter! Det är svårt att veta vad man ska/bör köpa i livsmedelsaffären idag, ett enkelt sätt är att välja nyckelhålsmärkta produkter-grönt nyckelhål på framsidan. Det är mindre socker och mer fibrer och mindre tillsatser i dessa.